Šta se sve dogodilo prije 50 godina?

Šta se sve dogodilo prije 50 godina?

Mnoštvo je istorijskih događaja i datuma koji su uticali na oblikovanje moderne civilizacije. Nekada su potrebne godine da bi se ispoljile njihove posljedice, a evo nekoliko ključnih momenata koji su se odigrali prije 50 godina, a bez kojih bi današnjica izgledala potpuno drugačije.

Samsung Electronics

Prvi čovjek na Mjesecu

 Apollo 11 je započeo svoje istorijsko putovanje na Mjesec 16. jula 1969. godine, a na odredište je stigao 21. jula. Neil Armstrong je postao prva osoba koja je stupila na površinu Mjeseca, a Buzz Aldrin ga je slijedio. Ova misija označila je početak brzog razvoja svemirskih istraživanja koja su doprinjela novim saznanjima o našoj galaksiji i svemiru uopšte. Nekoliko decenija kasnije, napravljena je Međunarodna svemirska stanica, kao zajednički globalni napor čovječanstva ka stalnom naučnoistraživačkom prisustvu u svemiru.

Internet

Dugo se vodila rasprava o tome kada se „rodio“ Internet, a mnogi tehnolozi navode 7. april 1969. kao zvanični datum rođenja weba. Toga dana, objavljen je prvi RFC (Request for Comments), koji je uključivao istraživanje, prijedloge i ideje za stvaranje istinske internet tehnologije. Decenijama kasnije, internet je postao sastavni dio naše svakodnevice, omogućujući nam da se povezujemo sa ljudima širom svijeta.

Prvi mikroprocesor

Lee Boysel je 1969. godine dizajnirao prvi mikroprocesor koji će otvoriti put za decenijska istraživanja koja su rezultirala digitalnom revolucijom krajem 20. vijeka. Personalni kompjuteri postali su obavezan uređaj u svakom domu i zajedno sa internetom otvorili su put ka novom informatičkom dobu. Sve što znamo o kompjuterskoj tehnologiji počelo je svoj razvojni put prije 50 godina, jednim 8-bitnim čipom.

Osnivanje kompanije Samsung Electronics

Velike promjene uvijek su posljedica truda i predanosti. Kompanija Samsung Electronics osnovana je 1969. godine u Suwonu, u Južnoj Koreji, kao dio Samsung grupe. Rani proizvodi ove kompanije bili su električne komponente i uređaji kao što su televizori, kalkulatori, frižideri, klima uređaji i mašine za pranje veša. Kasnije, 1988. godine, Samsung je predstavio svoj prvi mobilni telefon, a do 2010. postao je najpoznatija kompanija na svijetu kada je riječ o mobilnim uređajima. Danas, predvodi razvoj industrije svojom vrhunskom tehnologijom i naučnim istraživanjima koja istinski mijenjaju način na koji živimo i komuniciramo.

Samsung Electronics ove godine slavi 50 godina postojanja. Osim inovacija i tehnologije, briga o korisnicima širom svijeta i njihovim potrebama u srcu je misije i vizije kompanije od samog početka. Zato je Samsung odlučio da ovu važnu godišnjicu obilježi pružanjem jedinstvenog korisničkog iskustva i vrhunskim promocijama. Za više informacija o samim promocijama molimo posjetite sljedeće linkove: https://www.samsung.com/hr/offer/50-godina-promo-bih/ i https://www.samsung.com/hr/offer/smart-saving-bih/