Autofokus, mogućnosti i ograničenja (Youtube test sa Lumix S1H)

Autofokus je mogućnost foto-aparata da sam izoštri objekat koji se fotografiše. Postoje dvije osnovne tehnike autofokusa: aktivni i pasivni. Bez autofokus, korištenje fotoaparata bilo bi mnogo teže, a fotografisanje mnogo sporije.  Današnje digitalne kamere koriste pasivne AF, a najkorišteniji su Phase Detection Contrast Detection.

Dual Pixel CMOS AF tehnologija koju je razvio Canon i koja se pokazala jako dobrom  je tehnologija automatskog fokusa sa faznom detekcijom zasnovana na senzoru i napravljena sa ciljem pružanja glatkog praćenja pomoću fokusa visokih performansi prilikom snimanja video zapisa i brzog postizanja automatskog fokusa prilikom snimanja fotografija u režimu prikaza uživo. Zahvaljujući ovoj inovaciji,  mnogo je lakše snimati subjekat uz zadržavanje oštrog fokusa, čak i u pokretu.

Pogledajte jedan interesantan test za autofokus najnovijeg Panasonic fotoaparata S1H. Izabrao sam ovaj Panasonic, jer i sam već nekoliko godina koristim ovu marku za rad. GH5 je uspio sa svojim 2.4  firwerom da poboljša svoj autofokus koji nije bio prije toga zadovoljavajući za tako skup i napredan fotoaparat kao što je GH5. Nadamo se da će za novi GH6 o kojem se u kuloarima govori usavršiti ovaj jako bitan detalj. Naravno, prilikom fotografisanja taj problem ne dolazi toliko do izražaja kao prilikom video snimanja. Kada imam vremena i kada radim dokumentaristiku koristim manuelni fokus, ali u svakodnevnici i prilikom brzog snimanja autofokus je jako potreban, bilo da fotoaparat koristi profesionalac, vloger, ili amater.

S1H je full frame fotoaparat koj je dosta skup. Njegova cijena je cca 4000 EUR  (tijelo). Prije svega je namjenjen video profesionalcima (skoro nigdje ne možemo vidjeti kakve fotografije on snima), a cijene objektiva se kreću  od 1750 do 4200 EUR. Ovaj moćni Lumix S1H zadovoljava sve što jedan video profesionalac traži. Ova dva video testa autofokusa su odličan primjer da se ugodno iznenadimo ili opet razočaramo.

Testirano sa Panasonic Lumix 24-105mm f/4, 70-200mm f/4  i Lumix S-Pro 50mm f/1.4