Sedmica kineskog filma u Sarajevu

Sedmicu filma organiziraju Kineski filmski arhiv i istraživački centar za filmsku umjetnost, Ambasada Narodne Republike Kine u BiH i Centar za promociju i razvoj inicijative “Pojas i put”.

Projekcije će biti upriličene u kinu Meeting Point (Ulica Hamdije Kreševljakovića
13), svaki dan sa početkom u 20:00 sati.

Ulaz na projekcije je slobodan, a filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik. Uz animirani film, čija će projekcija biti upriličena 28.9.2019., bit će osigurane besplatne kokice i piće za djecu.

Sedmicu otvara blockbuster Operacija Mekong, koji se prikazuje u srijedu, 25.
septembra. Ostvarenje režisera Dante Lama moći će vidjeti samo gosti sa pozivnicama. Sljedećeg dana, u četvrtak, na repertoaru je historijska drama Tajna Kine režisera Wang Jixinga, koja govori o stvarnim događajima iz tridesetih godina prošlog vijeka, kada je američki novinar Edgar Snow probio informativnu blokadu pod kojom je Koumintang držao “Crvenu Kinu” i svijet izvijestio o borbi Narodne oslobodilačke vojske.

Petak je rezerviran za prvi dokumentarac na listi, ostvarenje režisera Xiao Hana, Majstori u zabranjenom gradu, koji detaljno istražuje staru Carsku palaču, jedan od najprepoznatljivijih simbola Pekinga i Kine. Film je sniman u kontinuitetu četiri mjeseca, a prethodilo mu je pet godina istraživanja.

Subota je rezervirana za crtani, a u ostvarenju Bijela zmija koji potpisuju dvojac Amp Wong i Zhao Ji posebno će uživati djeca koja će uz projekciju dobiti besplatne kokice i osvježavajuće napitke. Radnja se dešava na kraju vladavine dinastije Tang. Zemlja je u haosu. Jednog dana, mladić Xuan, iz sela lovaca na zmije kraj vodopada pronalazi misterioznu djevojku Blancu, koja je izgubila pamćenje. Njih dvoje pokušavaju utvrditi njen identitet te se suočavaju sa velikim opasnostima na putu ka otkrivanju istine.

Na kraju, Sedmicu kineskog filma će zatvoriti dokumentarni film Himalaji: Ljestve do raja. Xiao Han i Liang Junjian tokom jedne godine pratili su tibetanske studente i njihove porodice, planinu, manastir u kojem se studenti obučavaju i razne sile koje se moraju ujediniti da bi se postigao cilj veći od samog osvajanja vrha planine. Ovo je prvi film koji je u 4K rezoluciji pratio osvajanje Mont Everesta