Alpha 9 performanse sada staju u vaš džep SONY RX100 VII

Kompanija Sony predstavila je novi dodatak svojoj nagrađivanoj seriji RX fotoaparata – novi RX100 VII (model DSC-RX100M7). Koristeći tehnologije koje su razvijene za fotoaparat punog formata bez ogledala Alpha 9, RX100 VII postiže nove nivoe performansi u kompaktnom fotoaparatu, i za fotografije i za video snimke, inspirišući korisnika da se osjeća sigurnim, dok u svom džepu nosi profesionalni fotoaparat za spontano svakodnevno snimanje.

Model RX100 VII poboljšan je novorazvijenim Exmor RS CMOS senzorom tipa 1.0 i BIONZ X procesorom posljednje generacije. Ova kombinacija donosi nove nivoe performansi autofokusa i postiže brzine koje su prethodno bile moguće samo kod fotoaparata Alpha 9. Fleksibilnost snimanja obezbijeđena je zum objektivom ZEISS® Vario-Sonnar T * 24-200mm[i] F2.8-4.5, koji čini model RX100 VII višenamjenskim izborom svih korisnika, od entuzijasta do profesionalaca, i za sve vrste scenarija snimanja.

03_fotoaparat_RX100VII

Novi standard AF performansi u kompaktnom fotoaparatu

Model RX100 VII nudi 357 svjetski vodećih[ii] AF tačaka sa detekcijom faze u ravni fokusa i 425 AF tačaka sa detekcijom kontrasta. Osim toga, zahvaljujući novoj optimizovanoj kontroli pogona objektiva, realizovano je najbrže svjetsko vrijeme AF akvizicije od 0.02 sekundi[iii]. Veliki skok u performansama AF/AE praćenja tokom kontinuiranog snimanja[iv] znači da fotoaparat izvodi AF/AE kalkulacije do 60 puta u sekundi[v] i snima brze pokrete od 20fps[vi] uz AF/AE praćenje, osiguravajući da je svaki trenutak snimljen sa brzim i preciznim fokusom.

Dodatno, senzor slike realizuje snimanje bez zamućenja koje se prikazuje uživo, čak i u slučaju kontinuiranog snimanja do 20fps, što je isto kao i kod fotoaparata Alpha 9. RX100 VII debituje i sa novim režimom rada, Single Burst Shooting[vii], za savršeno brzo snimanje do 90fps[viii] u JPEG/RAW formatu uz upotrebu Anti-Distorsion zatvarača. Single Burst Shooting omogućava fotografu da kadrira brzu akciju i snima je kao da pravi jednu fotografiju, ali fotoaparat će zapravo isporučiti 7 fotografija, snimljenih u 90fps, 60fps ili 30fps, tako da korisnik može da odabere savršen trenutak.

Prvi put jedan kompaktni fotoaparat (RX100 VII) posjeduje napredne funkcije Real-time Tracking i Real-time Eye AF. Real-time Tracking koristi najnoviji algoritam kompanije Sony koji uključuje prepoznavanje objekata na osnovu vještačke inteligencije kako bi se osiguralo da subjekti mogu da budu snimljeni sa velikom preciznošću, čak i preko touch panela na zadnjem ekranu. Funkcija Real-time Eye AF, najnovija verzija priznate Sony Eye AF tehnologije, koristi prepoznavanje objekata zasnovano na vještačkoj inteligenciji za detekciju i obradu podataka o oku u realnom vremenu, što rezultira unapređenom preciznošću, brzinom i performansama Eye AF praćenja ljudi i životinja[ix], omogućavajući fotografu da se koncentriše isključivo na kompoziciju[x].

Snimanje filma

Kompaktne i lagane karakteristike fotoaparata RX100 VII (od približno 302g / 102mm x 58mm x 43mm[xi]) omogućavaju da se nosi svuda i montira na mjestima gdje veći fotoaparati ne mogu. Njegova mala veličina proturjreči mnoštvu profesionalnih mogućnosti za snimanje filmova koje su savršene za snimanje u pokretu, kao što je vlogovanje:

  • 4K snimanje filmova sa punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela pri visokim brzinama bita XAVC S™[xii];
  • Real-time Tracking i Real-time Eye AF za video zapise;
  • Aktivan 4K SteadyShot sistem za stabilizaciju slike koji je 8 puta efikasniji od standardnog 4K SteadyShot sistema[xiii];
  • Integrisani ulaz za mikrofon[xiv];
  • Hybrid Log-Gamma (HDR) profil fotografije i širok prostor boja S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3/S-Log3;
  • Kompatibilnost sa režimom Movie Edit add-on iz mobilne aplikacije Imaging EdgeTM za stabilizaciju prilikom snimanja i uređivanje filmova;
  • Snimanje filmova u vertikalnoj poziciji[xv];
  • Kontinuirano snimanje[xvi] za zapanjujuće time-lapse video zapise;
  • Snimanje u režimu Super Slow Motion[xvii] brzinom do 1000fps;
  • Flip ekran od 180-stepeni za jednostavnu upotrebu tokom vlogovanja.

Model RX100 VII postavlja nove standarde kompaktnih fotoaparata i za fotografiju i za video zapise. Uvjereni smo da će njegova fenomenalna brzina i AF mogućnosti biti vrlo dobro prihvaćene“, ističe Jan Salmon Legegner (Yann Salmon-Legagneur), direktor Odjeljenja za marketing proizvoda za digitalno snimanje kompanije Sony Europe. „Korisnici će osjetiti, bez ikakvih sumnji, da u kompaktnom obliku imaju moć Alpha 9 u svom džepu, tako da mogu imati povjerenje u ovaj fotoaparat u bilo kojoj situaciji“, dodaje Legegner.

Nova futrola za seriju RX100

Kompanija Sony predstavila je i novu crnu kožnu futrolu za seriju RX100 (LCJ-RXK), koja sadrži futrolu za objektiv i traku koja se nosi preko ramena za zaštitu fotoaparata od udara i potresa. Ovim je olakšan pristup priključku za mikrofon i USB priključku koji omogućava punjenje i prijenos fotografija bez potrebe za skidanjem futrole.

Cijena i dostupnost

Modeli RX100 VII i LCJ-RXK biće dostupni u Evropi od augusta 2019. godine po cijeni od oko 1300 eura i 85 eura.

 

 

[i] Ugao gledanja (ekvivalentan formatu od 35 mm).

[ii] Među digitalnim fotoaparatima sa fiksnim objektivom i senzorom tipa 1.0. Od jula 2019. godine, na osnovu istraživanja kompanije Sony.

[iii] CIPA standard, interno mjerenje, na f = 9.0mm, EV6.6, program Auto, režim fokusa: AF-A, područje fokusa: centar.

[iv] U poređenju sa RX100 VI.

[v] Kada koristite elektronski zatvarač; efektivno kada je brzina zatvarača 1/60 ili veća.

[vi] Kada koristite elektronski zatvarač i režim „Continuous shooting mode: Hi“. Efektivno kada je brzina zatvarača 1/60 ili veća.

[vii] U režimu kontinuiranog snimanja fotografija se sedam fotografija. Fokus i ekspozicija su fiksirani na prvom snimku.

[viii] Kada je režim podešen na „Single Burst Shooting: Hi“.

[ix] Real Time Eye AF za životinje podržava samo pojedinačne fotografije i ne može se koristiti u kombinaciji sa praćenjem. Ne funkcioniše kod fotografisanja nekih vrsta životinja. Fokusiranje možda neće dobro funkcionisati u zavisnosti od uslova i subjekata.

[x] I desno i lijevo oko se mogu izabrati, bilo preko menija ili preko touchscreen panela.

[xi] Širina x visina x dubina.

[xii] 3840 × 2160 piksela. SDHC / SDXC memorijska kartica klase 10 ili više je potrebna za snimanje filmova u XAVC S formatu. UHS-I (U3) SDHC / SDXC kartica je potrebna za 100Mbps. Kada je režim „Auto Power Off Temperature“ podešen na „Standard“, kontinuirano snimanje je moguće oko 5 minuta.

[xiii] Ugao kompenzacije slike na širokom kraju (poređenje sa 4K standardnim režimom).

[xiv] Za pričvršćivanje mikrofona bez opreme za snimanje potreban je dodatni pribor.

[xv] Reprodukcija filmova u fotoaparatu je u horizontalnom položaju. Da li su filmovi prikazani u vertikalnom položaju, zavisi od vašeg uređaja.

[xvi] Wi-Fi ne radi tokom kontinuiranog snimanja.

[xvii] Snimanje zvuka nije dostupno. Potrebna je SDHC/SDXC memorijska kartica klase 10 ili više.