Abeceda ND filtera

Filteri su obavezan pratilac svakog fotografa.  Dvije osnovne verzije su polarizacijski i zaštitni filter. Postoje i filteri koji nisu nužni za uobičajeno fotografisanje, ali su važni ako svoju fotografsku vještinu i kreativnost želite podići na viši nivo. I tu dolazimo do ND filtera.

Šta je ND filter?

ND – Neutral Density filter je tamni filter neutralne (sive) boje koji se u fotografiji koristi kako bi smanjio količinu svjetla koja pada na senzor ili na film. Reduciranje svjetla koje ulazi u objektiv ima mnogo primjena u praksi – na primjer omogućuje produženje vremena okidanja za postizanje zanimljivih efekata na fotografiji ili postizanje male dubinske oštrine pri jakom svjetlu, pri kojem bi inače blenda morala biti poprilično zatvorena. Naravno, postoji još mnogo primjena ovih filtera, navodi stranica lumis.hr.

 
Idealan ND filter reducira sve talasne dužine svjetla, tako da ne mijenja boje finalne slike, nego samo smanjuje količinu svjetla koja prolazi kroz objektiv. Ipak, u praksi ND filteri nisu toliko savršeni i ne propuštaju jednako sve talasne dužine svjetla, pa se može dogoditi da slika, pogotovo u određenim svjetlosnim uslovima, bude ‘obojena’ odnosno da ima lagani štih u nekoj boji, najčešće ljubičastocrveni – magenta. Količina tog negativnog efekta zavisi o, kako je već spomenuto, svjetlosnim uslovima, ali uveliko zavisi i o kvalitetu izrade samog filtera, odnosno njegovoj cijeni.

Kvalitet – cijena

Razumljivo, sa najjeftinijim filterima će negativni efekti biti puno vidljiviji, pošto se štedi na samoj izradi, ali i na premazima te materijalima od kojih je sam filter napravljen. Već smo spomenuli da je najčešća mana jeftinijih i nekvalitetnijih ND filtera jest bojenje slike ljubičastim (magenta) tonovima. Druga mana je degradacija oštrine slike zbog lošeg stakla ili premaza.

Stoga je prilikom odabira vrste i marke filtera važno pripaziti da to ne bude baš najjeftiniji model jer takvi nerijetko naprave više štete nego koristi – postignete željeni efekt ali onda imate posla u post-obradi uklanjati neželjenu boju kojojm je filter obojio vašu fotografiju ili se borite sa neoštrinom, a u najgorim slučajevima možete dobiti i neupotrebljivu fotografiju. Također, ako ste uložili novac u kvalitetan objektiv, bilo bi šteta korištenjem jeftinog filtera sve prednosti dobrog objektiva degradirati.

Koje su vrste ND filtera?

Vrste ND filtera su:

Standardni ND filter – zatamnjen jednolično po cijeloj površini

standardni-nd-filteri
Graduirani ND filter – zatamnjen samo dijelom svoje površine, tako da zatamnjeni dio postepeno prelazi u prozirni

graduirani-cokin-nd-filteri-soft

Varijabilni ND filter – zatamnjen jednolično po cijeloj površini ali se vrtnjom može podešavati količina zatamnjenja

Kako se ND filteri montiraju na objektiv?

Navojni ND filteri – okrugli su i jednostavno se zašarafe na objektiv, kao i zaštitni ili polarizacijski filteri)

Montažni ND filteri – najčešće pravougaonog oblika i ispred objektiva se pričvrste na specijalni nosač

Jedino varijabilni ND filteri dolaze samo u varijanti kao navojni filteri, dok standardni i graduirani mogu biti i navojni i montažni.

Gustoća ND filtera i oznake

Kako navodi Lumis.hr, Još jedna važna varijabla ND filtera jest njihova gustoća, odnosno količina ‘zatamnjenja’. Sve se svodi na to da je za odabir odgovarajućeg filtera važno znati koliko stopa (ili u fotografskom žargonu – blendi) svjetla reducira. Što je filter gušći, reducira više svjetla. Za označavanje gustoće filtera koriste se različite notacije, pa se vrlo lako pogubiti. Da ne bi došlo do zabune ili pogrešne kupovine, donosimo i tablicu njihovih oznaka. Naravno, ne morate je znati napamet, ali je bitno proučiti oznake kada se odlučite na kupovinu, jer se ponekad teško snaći u šumi različitih notacija koje koriste prodavači, a koje mogu označavati istu gustoću filtera.

dav

Da malo razjasnimo i brojke iz tablice: na primjer, može se primijetiti da su nazivnici u četvrtom stupcu potencije broja 2. Dakle ako neki filter ima oznaku ND 4 (4=22) on reducira 2 stope svjetlosti, a ako ima oznaku ND64 (64=26) on reducira 6 stopa svjetla. Ipak, kako smo već spomenuli, same oznake znaju biti dosta zbunjujuće – ponekad filtere proizvođači ili prodavači označavaju različitim notacijama, pa ćete se često susresti sa time da vam jedna trgovina ili web shop prodaje 0.9 filter, a druga ND8, a u stvarnosti je to isto – oba reduciraju 3 stope svjetla – samo zavisi koja oznaka iz gornje tablice je korištena. Iako uvijek možete provjeriti u tablici koliko stopa svjetla reducira filter određene oznake, taj podatak bi se morao jednostavno naći u tehničkim specifikacijama filtera koji razmatrate za kupovinu.  Stoga je ND filter najpametnije kupovati tako da provjerite koliko stopa (blendi) svjetla reducira jer je u praksi to i najvažniji podatak.

Da zaključimo, ND filteri su među najvažnijim filterima u fotografskoj torbi, ali zbog toga ih nije ništa lakše izabrati. Izbor će biti mnogo lakši kada se poznaju vrste i varijante filtera, te kako se i kada koriste. Vaš fotografski rad, kreativnost i tehnika će se unaprijediti, a dobit ćete i novu dimenziju fotografskog razmišljanja.