Prednja i zadnja kamera Galaxy S10 5G pametnog telefona zauzele vrh prestižne DxOMark skale

Samsung Galaxy S10 5G zauzeo je prvo mjesto na ljestvici kompanije DxOMark – za prednju i zadnju kameru. DxOMark na pouzdan i nezavisan način ispituje kvalitetu fotografije snimljene kamerom pametnih telefona. Koristeći rigorozne protokole testiranja, DxOMark korisnicima pruža nepristranu i pouzdanu ocjenu za performanse i kvalitetu kamera na pametnim telefonima.

GalaxyS10_5G_White_Front

Zadnja kamera Galaxy S10 5G pametnog telefona, koja se koristi za fotografisanje slika i videozapisa, zauzela je prvo mjesto na DxOMark skali sa ukupnom ocjenom od 112 bodova. Pri tome je 117 bodova osvojila u kategoriji mobilne fotografije, a 100 bodova u kategoriji  videozapisa. Samsung Galaxy S10 5G je prvi uređaj koji je dostigao 100 bodova. DxOMarkovo testiranje je pokazalo kako zadnja kamera Galaxy S10 5G omogućuje fotografisanje uz brz i precizan autofokus, ali isto tako i vrhunski očuvane detalje, boje i ekspoziciju u različitim uslovima.

Prednja kamera Galaxy S10 5G uređaja također se nalazi na vrhu prestižne DxOMark liste sa ukupno 97 boda, pri čemu je 114 bodova osvojila u kategoriji mobilne fotografije, a 90 bodova u kategoriji videozapisa. Za procjenu performansi kamere Galaxy S10 5G pametnog telefona, DxOMark je testirao ekspoziciju i kontrast, boju, autofokus, teksturu, buku, blic, artefakte, zumiranje te efekt zamućivanja pod uslovima slabog osvjetljenja, unutarnje i jake svjetlosti.

Galaxy S10 5G ima ukupno šest kamera – dvije na prednjoj i četiri na zadnjoj strani. Njegova prednja kamera s Dual Pixel AF Selfie funkcijom donosi drugačiji doživljaj prilikom fotografisanja selfija, dok zadnja kamera, uz ultra široke leće, korisnicima omogućuje savršeno širok ugao snimanja te bezbrižno kreiranje i dijeljenje sadržaja. Galaxy S10 5G fotografisanje dovodi do savršenstva te značajno nadograđuje kameru pametnog telefona zahvaljujući neuralnoj procesnoj jedinici (NPU), uključujući i 3D dubinsku kameru. Ova dubinska kamera daje informacije o vremenu potrebnom da se svjetlosni signal odbije od predmeta kako bi se postigao efekt zamućenja prilikom snimanja videa (za Video Live focus) ili izmjerili objekti pomoću Quick Measure funckije.