Kompanija Sony predstavlja RX0 II, najmanji i najlakši ultrakompaktni fotoaparat na svijetu

Kompanija Sony predstavila je novi dodatak svoje popularne serije kompaktnih fotoaparata, najmanji i najlakši[i] kompaktni fotoaparat na svijetu, RX0 II (model DSC-RX0M2). Nadogradnjom ultra-kompaktnih kvaliteta originalnog modela RX0, koji je vodootporan, otporan na prašinu, na udarce[ii] i na lomljenje[iii], novi model nudi unutrašnje 4K snimanje, od 180 do 90 stepeni nagibnog LCD ekrana koji radi čak i pod vodom[iv], kao i nova rješenja za stabilizaciju tokom snimanja video zapisa.

03_Novi Sony ultrakompaktni fotoaparat RX02

U središtu modela RX0 II nalazi se Exmor RS™ CMOS senzor tipa 1.0 od 15,3 megapiksela i napredni mehanizam za obradu fotografije BIONZ X™ koji nudi poboljšanu[v] reprodukciju boja, uključujući i prelijepe tonove kože. Ova moćno integrisana kombinacija je optimizovana da pruži munjevite performanse i izuzetan kvalitet za snimanje fotografija u pokretu i bez, kao i video zapisa, u širokom opsegu ISO osjetljivosti 80[vi] -12800. Širokougaoni fiksni objektiv ZEISS® Tessar T* 24mm sa otvorom blende F4.0 ima skraćenu minimalnu distancu fokusiranja od 20 cm, što ga čini savršenim za selfije ili tabletop fotografije.

 Fotoaparat za sve uslove

Model RX0 II je zaista „bezbrižan” fotoaparat koji se može postaviti na mjesta na koja ne može nijedan drugi. Ovaj model dimenzija 59mm x 40,5mm x 35mm[vii] i težine samo 132g[viii], staje u džep i spreman je za sve. Vodootporan je do dubine od 10 metara, otporan je na prašinu i na udarce kada se ispusti sa visine do 2 metra i otporan je na lomljenje pod težinom do 200 kg.

Cilj razvoja originalnog modela RX0 bio je da se napravi fotoaparat koji bi omogućio nove oblike kreativnog izražavanja kroz svoj faktor forme i tehničke mogućnosti”, rekao je Jan Salmon Legegner (Iann Salmon Legagneur), direktor Odeljenja za marketing proizvoda i digitalno snimanje kompanije Sony Europe. „Nadogradili smo novi RX0 II i dodali mu karakteristike i funkcionalnosti za koje smatramo da čine idealni fotoaparat za bilo koju vrstu putovanja, a jednako će dobro funkcionisati i kao video kamera u velikom rasponu scenarija snimanja i vlogovanja”, dodaje on.

 Snimanje i filmovi

Model RX0 II nudi 4K 30p interni video zapis sa punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela da bi prikupio približno 1,7 puta veću količinu podataka potrebnih za 4K video. Ovo preveliko uzorkovanje smanjuje moiré efekat i reckavost, pa pruža glatke, visokokvalitetne 4K snimke sa izuzetnim detaljima i dubinom. Koristeći nedavno predstavljene mobilne aplikacije kompanije Sony „Imaging Edge™“, ovaj snimak se može prenijeti na pametni telefon[ix], urediti i lako dijeliti preko društvenih mreža.

02_Novi Sony ultrakompaktni fotoaparat RX02

Model RX0 II uvodi elektronsku stabilizaciju[x] radi stabilnog snimanja, čak i kada se snima ručno. Ovo se može još više poboljšati kada se snimak prebaci na pametni telefon ili tablet koji pokreće aplikaciju „Movie Edit add-on[xi], gdje se dodatne informacije dobijene tokom snimanja mogu obraditi da bi se dobio video sa glatkom gimbalnom funkcijom.[xii] Dodatna nova karakteristika kojoj se može pristupiti preko aplikacije „Movie Edit add-on“ je „Inteligentno kadriranje“, gdje se odabrani subjekt čuva u središtu kadra, а izobličenje slike se ispravlja u konačnom uređivanju. U zavisnosti od toga gdje će se video dijeliti, potrebno je izabrati željeni odnos širine i visine.

Dodatne karakteristike modela RX0 II uključuju Super Slow Motion snimanje do 1000 fps[xiii], nekompresovani 4K HDMI izlaz i simultano snimanje video zapisa. Korisnici mogu koristiti funkcije Picture Profile, S-Log2 i Time Code/ User Bit, kako bi osigurali konačan rezultat koji odgovara njihovoj kreativnoj viziji.

 Preciznost fotografije

Raznovrsnost modela RX0 II, osim video mogućnosti, nudi i mnoštvo karakteristika fotografija. Može se pohvaliti anti-distorzijom zatvarača do 1/32000 sekundi i može snimati do 16 fps tako da „uhvati“ svaki trenutak emocije na licu. Nadogradnjom originalnog modela RX0, unapređena je reprodukcija boja kako bi se prikazale prirodne i žive boje ljudske kože, a opcioni „Soft Skin“ efekat može se koristiti za pokrivanje manjih mrlja i bora. Mogu se primijeniti funkcije ocjenjivanja i zaštite koje ovaj fotoaparat posjeduje, a može se vidjeti i grupni prikaz kontinualno snimljenih fotografija.

Sony funkcija Eye AF, koja je veoma popularna među portretnim fotografima širom svijeta, unapređena je kod modela RX0 II. Brzina, preciznost i rad funkcije Eye AF poboljšani su kako bi se još lakše snimali zadivljujući portreti; jednostavnim polu pritiskanjem dugmeta zatvarača fokus će se fiksirati na oko subjekta. Fokusirano oko može biti izabrano (lijevo/desno/auto) u meniju ili dodijeljeno prilagođenom dugmetu, omogućavajući korisniku da se koncentriše na kompoziciju.

Fotoaparat se može podesiti za kontinualno snimanje, čiji se rezultati mogu urediti u zapanjujuće time-lapse snimke[xiv] pomoću aplikacije za desktop računare kompanije Sony „Imaging Edge“.

Povezivanje više RXO II fotoaparata

Do pet RX0 II fotoaparata može da se kontroliše bežično[xv], uz pomoć Sony aplikacije „Imaging Edge Mobile“, a od 6 do 50 fotoaparata će uskoro moći da se kontroliše preko pristupne tačke (očekuje se na ljeto 2019. godine). Model RX0 II je također kompatibilan sa opcijom Camera Control Box CCB-WD1[xvi] koja omogućava da se do 100 fotoaparata poveže i kontroliše u žičanom podešavanju. Ova rješenja otvaraju novi svijet mogućnosti snimanja i slobodnog video izraza iz bilo kog ugla koji korisnik želi da predstavi.

Cijena i dostupnost

Komplet RX0 II sa VCT-SGR1 snimanjem i nosačem biće dostupan u Evropi u maju 2019. godine, po cijeni od oko 800 eura.

[i] Među digitalnim fotoaparatima sa fiksnim objektivom sa senzorom  tipa 1.0. Od marta 2019. godine, na osnovu istraživanja kompanije Sony.

[ii] MIL-STD810G C1 metoda 516.7 šok test na 5cm šperploče. Primjenjuje se kada je LCD monitor uvučen.

[iii] Test uslov kompanije Sony. Primjenjeno kada je LCD monitor povučen.

[iv] Bežične funkcije se ne mogu koristiti pod vodom.

[v] U poređenju sa DSC-RX0.

[vi] ISO 80, 100: kada je proširen. Samo za fotografije bez pokreta.

[vii] Širina x visina x dubina.

[viii] Približna težina sa uključenim baterijama i medijima.

[ix] Dostupnost video prijenosa i reprodukcije zavisi od pametnog telefona koji se koristi.

[x] Samo za video snimanje.

[xi] Dodatna mobilna aplikacija „Imaging Edge Mobile“.

[xii] Ugao postaje uži od stvarnog snimka. Kadar mjesta na fotografiji postaje uži od originalne fotografije. Video snimak može biti prikazan u Full HD kvalitetu.

[xiii] Zvuk se ne može snimiti. Potrebna je micro SDXC ili SDHC memorijska kartica klase 10 ili više.

[xiv] Wi-Fi ne radi tokom kontinualnog snimanja. Potrebna je najnovija verzija programa Imaging Edge “Viewer” i desktop aplikacije PlayMemories Home.

[xv] Nije dostupno za 4K video snimanje, FHD 120p (NTSC) / 100p (PAL) video ili kontinualno snimanje. Modeli DSC-RX0 i DSC-RX0M2 ne mogu se istovremeno koristiti sa radio kontrolama. U zavisnosti od specifikacija pristupne tačke, pametnog telefona i tableta koji se koristi, kao i okruženja radio talasa lokacije instalacije, može se promijeniti broj uređaja koji se mogu povezati.

[xvi] Kada koristite CCB-WD1, ažurirajte softver na najnoviju verziju (podržano verzijom 2.00 ili novijom verzijom). Do 100 pari modela DSC-RX0M2 i Camera Control Box može se povezati, prema internom testiranju kompanije Sony.

 

 

Kontakt za medije:

Nerma Lojo

+38762762138

Nerma.lojo@sony.com

 

O kompaniji Sony:

Sony je vodeći svjetski proizvođač u oblasti audio, video, gejmerske, komunikacione, informacione i tehnologije snimanja, kako za potrošačko, tako i za profesionalno tržište. Svojim poslovanjem u muzici, filmovima, kompjuterskim igricama i na Internetu, Sony ima jedinstvenu poziciju koja omogućava da bude lider na svjetskom tržištu elektronike i zabave. U fiskalnoj godini do 31. marta 2018. godine, kompanija Sony je uspjela da ostvari konsolidovani godišnji promet od približno 77 milijardi dolara. Sony globalni veb sajt: http://www.sony.net/