Sony predstavlja najnovije aktivnosti muzičke zabave na CES 2019  

U cilju podrške zajedničkim stvaralačkim naporima umjetnika i tehnologije kompanije Sony, Sony predstavlja 360 Reality Audio, novi muzički doživljaj koji stvara „zvučna polja“ koja slušaocima daju osjećaj da uranjaju u zvuk iz svih pravaca. Taj novi doživljaj donosi nove načine uživanja u muzici dopunjavajući bogat kvalitet zvuka koji stvara High Resolution Audio (Hi-Res) i izvrsnu audio funkcionalnost visoko ocijenjene tehnologije za potiskivanje buke kompanije Sony.

360 Reality Audio omogućava object-based prostorna audio tehnologija. Ona može da doda informacije koje se tiču razdaljine, uglova i druge informacije u vezi sa položajem izvora zvuka poput vokala, hora i instrumenata, itd. u cilju proizvodnje trodimenzionalnog zvučnog polja. Različiti zvuci i muzički elementi mogu da se projektuju bilo gdje unutar prostora od 360 stepeni oko slušaoca. To stvara bogat i uranjajući muzički doživljaj koji daje osjećaj kao da se prisustvuje koncertu uživo. Kompatibilni sadržaj će biti proizveden4 u saradnji sa velikim muzičkim kućama i očekuje se da će biti dostupan putem servisa za distribuciju muzike5.

Na Sony štandu je bio izložen sistem sa više zvučnika koji se sastoji od 13 zvučnika i demoa6 koji koristi MDR-Z7M2 slušalice. Prototip bežičnog zvučnika koji pruža doživljaj 360 Reality Audio također je bio izložen.

Prikazani su i audio proizvodi Signature Series koji su kompatibilni sa Hi-Res, koji koriste audio tehnologiju visokog kvaliteta kompanije Sony razvijenu tokom dužeg niza godina, kao i bežične slušalice WH-1000XM3 predstavljene prošle jeseni, koje karakteriše realizacija potiskivanja buke bez premca u svojoj djelatnosti7.

4: Sony planira da obezbijedi alate za proizvodnju sadržaja i predstavi format fajla. Format koristi otvoreni standard MPEG-H 3D audio, koji je optimizovan za striming muzike u saradnji sa Fraunhofer IIS, koji je dio najveće evropske organizacije za primijenjeno istraživanje.
5: Pružanje usluge je predviđeno da počne na ukupno četiri servisa: Deezer, nugs.net, Qobuz, i Tidal.
6: Demo prvo analizira slušne karakteristike svakog pojedinačnog slušaoca u cilju pružanja uranjanjućeg, optimizovanog zvučnog polja.
7: Sa 30. augustom 2018. godine, prema istraživanju Sony Corporation, mjereno uz pomoć smjernica koje su usklađene sa JEITA. Na tržištu bežičnih slušalica sa trakom za glavu i potiskivanjem buke.