Krajem marta na tržištu prvi Full Frame Lumix fotoaparati S1 i S1R

Panasonic je najavio da će Lumix S1  i S1R  fotoaparati punog formata (full frame) bez ogledala biti pušteni u prodaju krajem marta ove godine. Lumix S1 ima 24 Mpx, a S1R 47 Mpx.

Panasonic je takođe objavio nekoliko važnih detalja vezanih za ova dva modela.

panasonicS

Kamere dolaze sa režimom fotografisanja visokog dinamičkog opsega podržavajući BBC i NHK hibridni gama log (HGL). Korisnici ovih fotoaparata će moći da reprodukuju snimljene fotografije na 4K televizorima koji podržavaju HGL kao što je novi GZ 200 OLED  koji je između ostalog  namjenjen fotografima.

Ovi modeli se će se odlikovati autofokus sa detekcijom kontrasta koji je baziran na Depth from Defocus (DFD) tehnologiji, a moćiće snimati 4K video do 60/50 slika u sekundi. Oba modela imaće duplu “Dual I.S” stabilizaciju slike  koja kombinuje optičku stabilizaciju i stabilizaciju senzora, pokretni ekran osjetljiv na dodir, dva ulaza za kartice (SD i XQD). Kamera je vodootporna i otporna na prašinu.

Novi asortimana Panasonic optika će do 2020. godine brojati 10 modela, koje će Panasonic razviti sa svojim partnerima Leicom  i Sigmom. Koristiće se Leica L mount. Sigma takođe nudi optiku L mount.  Ekran fotoaparat će biti pokretan i osjetljiv na dodir Ostale specifikacije za S1 i S1R, kao i cijena, trenutno nisu još dostupne.