Panasonic Lumix LX100 II, usavršena verzija starijeg brata

Mnogo putujem i mnogo snimam.  Na poslovima koje ponekad radim i koji ne zahtjevaju broadcast proizvod, pomislim kako bi bilo dobro da imam uređaj koji lagan i nije prevelik,  ima dosta dobar sensor, snima odličan video i fotografiju, integrisani zum objektiv sa kojim mogu lako upravljati i koji dobro reaguje u tamnim prostorima. Skoro da sam pronašao jedan takav uređaj. Nije u potpunosti ono što sam tražio, ali je sigurno jedan od fotoaparata koje bih srdačno predložio svakom velikom putniku, blogeru, pa čak i novinaru.

Panasonic Lumix LX100 II  je usavršena verzija stariijeg modela LX 100
kompaktnog fotoaparata. Panasonic je na novom modelu ažurirao senzor 4/3 Four Thirds sa 12,8 megapiksela na 17 megapiksela , TouchPad AF (dok gledate u pretragu
moguće je koristit LCD ekran koji je osjetilj na dodir za automatsko fokusiranje), novi monokromatski profil, bluetooth za povezivanje i daljinsko okidanje, USB punjenje i izlaz mikro HDMI D.

Nove funkcije

Optika je identična kao u predhodnog modela. Leica Summilux objektiv 24-75 mm (zum
3.1x), omogućava dobre i svjetle snimke jer otvor blende ide od f / 1,7 kod širokog ugla do f / 2,8 kod telephoto zuma, a sve to to bi moglo dati i dobre rezultate sa dubinom polja. Naravno treba pohvaliti i odličan optički sistem za stabilizaciju Power O.I.S.

4K foto mod je poboljšan novom funkcijom Marker, koja olakšava pronalaženje fotografije, i
funkcijom “sastavna sekvenca” koja spaja više slika. Još jedna novost je Post Focus ili  “fokusirajte kasnije”, koja omogućava fokusiranja slike nakon što je zabilježena. Odaberete područje za fokusiranje funkcijom naknadnog fokusiranja ili podesite dubinu polja nakon snimanja funkcijom prilagođavanja fokusa.

Brz rafal, više slika

Kao što smo već rekli, Lumix LX 100 II ima veliki dodirni LCD monitor 3-inčni koji je fiksan i koji  pruža definiciju slike od 1.240.000 tačaka i jako je praktičan za automatsko fokusiranje, zumiranje i dodirnu kontrolu okidača. Šteta je što ekran nije pokretan, jer je monitoring snimanja iz razčičitih rakursa otežan. Lumix LX 100 II ima mogućnost kreativnog upravljanja. Sa svojim manuelnim prstenom za otvor blende, prstenom za fokus i točkićem za brzinu blende i kompenzaciju ekspozije, ovaj fotoaparat poprima izgled profesionalnog uređaja. Hot Shoe  na koji možete instalisati blic ili eksterni ekran su neke od prednosti ovog novog modela.

LX 100 II može da snimi 33 uzastopne slike, za razliku od starijeg modela koji je mogao da snimi samo 9. Što se tiče brzine rafala ona ostaje ista. Ovaj model snima 4 K video 100 Mbps 30/25/24 slike u sekundi u MP4 formatu, kao i Full HD video 50P 28 Mbps, 25p i 24p 24 Mbps, 50i 17 Mbps u AVCHD format. Nažalost LX 100 II  nema ulaz za slušalice i eksterni mikrofon.  Dimenzije fotoaparat su 115,0 x 66,2 x 64,2 mm (4,53 x 2,61 x 2,53
inča), a težina je 390g sa baterijom. Cijena cca 950 EUR ili 1900 KM.