Panasonic Lumix S1 i S1R spremni za proljeće 2019.

Nakon Nikona i Canona, i Panasonic priprema dva hibrida punog formata, S1 i S1R. Hibridi punog formata postaju hit u foto industriji. Nikon je predstavio svoje Z6 i Z7, Canon svoj EOS R, a Panasonic na sajmu Photokina 2018 je krenuo u kontranapad sa svoja dva nova hibrida sa velikim senzorom 24×36 mm punog formata (Full Frame). Kao i Nikon, Panasonic je odlučio pokrenuti dvije kamere za svoju novu seriju S, S1 i S1R, koje se razlikuju po količini piksela: S1 24 Mpx i S1R 47 Mpx.

panasonicS

Ova dva modela moćiće snimati 4K do 60 slika u sekundi. Oba modela imaće duplu “Dual I.S” stabilizaciju slike  koja kombinuje optičku stabilizaciju i stabilizaciju senzora, pokretni ekran osjetljiv na dodir, dva ulaza za kartice (SD i XQD). Kamera je vodootporna i otporna na prašinu.

panasonicS gripPack

Izdvajamo takođe da Lumix Pro podršku za profesionalce, koji je lansiran prošlog aprila u Japanu,a  uskoro dolazi i u Evropu.

Novi asortimana Panasonic optika će do 2020. godine brojati 10 modela, koje će Panasonic razviti sa svojim partnerima Leicom  i Sigmom. Koristiće se Leica L mount. Sigma takođe nudi optiku L mount.  Ostale specifikacije za S1 i S1R, kao i cijena, trenutno nisu još dostupne, budući da se procjenjuje da će se S1 i S1R pojaviti na evropskom tržištu tek na proljeće 2019.

panasonic S objektivi