Uskoro na tržištu CANON EOS R

Početkom oktobra pojaviće se  na tržištu novi fotoaparat bez ogledala (mirroless) Canon EOS R. Ovaj model ima najbrži automatski fokus na svijetu od samo 0,05 s, s mogućnošću fokusiranja pri slabom osvjetljenju do -6EV.

Karakterišu ga senzor punog formata od 30,3 MP koji pruža impresivne detalje, snažni  DIGIC 8 procesor, ISO performanse i Dual Pixel CMOS AF. Uz nove RF objektive, EOS R pruža vrhunski doživljaj snimanja koji vam omogućava da vaše fotografisanje i snimanje podignete na viši nivo.

canon sa objektivom 24 105

EOS R je fotoaparat sa izmjenjivim objektivima, kompatibilan sa novom  erom RF objektiva koji su dizajnirani tako da rade na optimalnoj razdaljini od senzora punog formata. Ova kombinacija optike visokih performansi i revolucionarnog sistema za montažu objektiva bi trebalo da pruži kreativan fotoaparat.

Canon je preradio sistem za montažu EF objektiva specijalno za sistem EOS R uz jedinstveni spoj sa 12 pinova. Ta inovacija je suštinski poboljšala komunikaciju između fotoaparata i objektiva, tako da su brži na EOS R-u nego što je prije bilo moguće. RF sistem za montažu objektiva je veoma širok i ima malu dubinu od nosača do senzora. Dizajn omogućava objektivima da budu bližu senzoru, što je omogućilo pravljenje brže, svjetlije i kvalitetnije optike sa performansama bez premca.

canon eos r ekranCanon EOS R ima digitalni optimizator objektiva, automatski fokus Touch and Drag, tiho okidanje, ulaze za eksterni mikrofon i slušalice, pokretni ekran osjetljiv na dodir 3,15”, stabilizaciju slike 5 stopa. Može  da snima  4K videozapis  23.98/24/29.97 fps s izlazom preko HDMI-ja 10-bitnom brzinom. Prilikom snimanja u 4 K mora se voditi računa o crop faktoru koji je 1.7x.

Dimenzije 135.8 x 98.3 x 84.4 mm, težina 660 g sa baterijom.

Cijena cca 2500 eura samo tijelo ili cca  3500 eura sa kit objektivom RF 24-105.