Kompanija Sony predstavila nove proizvode na IFA 2018 sajmu

Na IFA sajmu potrošačke elektronike u Berlinu, koji je otvoren u petak, 31. augusta, Sony Corporation predstaviće niz novih proizvoda najsavremenije tehnologije.

Na konferenciji za medije kompanije Sony koja je održana u četvrtak, 30. augusta, uoči zvaničnog otvaranja IFA sajma, Keniširo Jošida, predsjednik i izvršni direktor Sony Corporation, naglasio je kako kompanija Sony namjerava da unaprijedi uključivanje stvaralaca sadržaja i korisnika u skladu sa korporativnim politikom „približavanja ljudima“.

Neki od novih uređaja:

XperiaTM pametni telefoni

Kompanija Sony Mobile Communications predstavila je novi pametni telefon njene vodeće linije, Xperia XZ3, koji karakteriše zaobljeni 3D dizajn stakla koji se besprijekorno uklapa sa OLED ekranom. Model će biti dostupan u velikom broju zemalja i regiona od kraja septembra 2018sony-xperia-xz3-render-1

.Sony Xperia XZ3 ima HDR kompatibilni 6.0-inčni OLED ekran, sa QHD+(2880×1440) formatom slike 18:9. Korisnici mogu uživati u zadivljujuće lijepim fotografijama zahvaljujući nagrađivanim BRAVIA OLED TV tehnologijama. Dodatno, napredna X-Reality™ tehnologija za mobilne telefone konvertovaće SDR sadržaj u HDR, pa čak i kad korisnici strimuju onlajn snimke, mogu uživati u visokom kvalitetu reprodukcije. Kombinujući i jače stereo zvučnike sa prednje strane i Dynamic Vibration sistem, omogućen je neponovljiv doživljaj zabave.

Sony Xperia XZ3 karakteriše novi pametni korisnički interfejs (UI), Side sense tehnologija koja koristi vještačku inteligenciju za praktičnu, laganu navigaciju velikog ekrana jednom rukom. Jednostavnim duplim dodirom bilo kojeg dijela ekrana prikazuje se pokretač aplikacija, koji mudro predviđa kojim će aplikacijama i brzim podešavanjima korisnik željeti da pristupi sljedeće i postavlja ih nadohvat ruke korisniku. Ova funkcionalnost bazira se na životnom stilu korisnika uključujući doba dana, lokaciju, učestalost korištenja, što omogućava korisnicima da pokrenu aplikaciju ili naprave fotografiju jednostavno, bez pomijeranja ruke.

Glavnu kameru karakteriše napredni Sony Motion Eye™ sistem, sa učinkovitih 19.2 megapiksela. Sony Xperia XZ3 je također opremljen novom funkcijom „Smart launch“, koristeći vještačku inteligenciju koja pokreće kameru istog trenutka kada korisnici postave telefon u režim pejzaža za besprijekorne fotografije. Korisnički interfejs nove kamere je također redizajniran kako bi bio više intuitivan. Prednja kamera nudi efektivnih 13.2 megapiksela i novi F1.9 objektiv sa režimom za selfie portrete koji prilagođava boju kože i zabilježava pozadinski bokeh efekat.

Sony Xperia XZ3 pametni telefon biće dostupan sa posljednjim Android™ 9 Pie operativnim sistemom i biće opremljen Qualcomm® Snapdragon™ 845 mobilnom platformom. Otporan je na vodu i prašinu i posjeduje Qi kompatibilnost bežičnog punjenja, kao i mnoge druge napredne funkcionalnosti.

Xperia XZ3: https://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-xz3/

Kućna zabava i zvuk

Kompanija Sony predstavila je nove WH-1000XM3 slušalice koje predstavljaju najnoviji dodatak visoko akreditovanoj liniji modela 1000X. Ovaj novi model se može pohvaliti značajnim poboljšanjima na polju tehnologije za potiskivanje buke u čitavoj industriji, i to svojim HD procesorom za potiskivanje buke – QN1 čije su performanse približno četiri puta bolje od prethodnog procesora.Sony WH-1000XM3 (2)

Novorazvijena komponenta ne samo da potiskuje buku niskog dometa iz aviona, već potiskuje i dnevne pozadinske zvukove poput ulične buke i ljudskih glasova. Uključivanje visokokvalitetnog unutrašnjeg prekidača za slušalice čini da HD Noise Cancelling procesor QN1 proizvodi zapanjujući kvalitet zvuka. Korisnici mogu udobno da utonu u svoju muziku, bilo kad i bilo gdje. U kategoriji bežičnih slušalica kompanija Sony predstavila je i model WF-SP900. Potpuno otporne na vodu i prašinu  bežične slušalice WF-SP900 posjeduju integrisanu memoriju, što korisnicima pruža mogućnost da puštaju muziku sa svog pametnog telefona preko Bluetooth® veze ili bez ikakvog uređaja, čak i dok su u vodi.

Sony Signature serija predstavlja vrhunac najfinijih tehnologija kompanije Sony u potrazi za odličnim zvukom. Niz njenih audio uređaja Sony DMP-Z1 (4)oživljavaju muziku baš onako kako je to umjetnik zamislio. U ovoj kategoriji kompanija Sony je predstavila digitalni muzički plejer DMP-Z1 i in-ear slušalice IER-Z1R. Muzički plejer DMP-Z1 sadrži analogno pojačalo sa visokom izlaznom snagom i jedinstvenim nezavisnim sistemom napajanja  kako bi se obezbijedio zvuk visokog kvaliteta. Slušalice IER-Z1R reprodukuju idealni frekventni odziv do 100 kHz.

Kompanija Sony će također predstaviti i IER-M9 i IER-M7 in-ear stage monitor slušalice u SAD i Aziji od ove jeseni, koje obezbjeđuju kvalitetan zvuk, zvučnu izolaciju i stabilno uklapanje koje je umjetnicima prijeko potrebno tokom nastupa uživo.

U okviru TV kategorije, kompanija Sony je najavila lansiranje BRAVIA® MASTER serije u Evropi od septembra, čiji je cilj da u potpunosti prenese namjeru stvaralaca kao što je prvobitno predviđeno. Modeli serije AF9 4K OLED i ZF9 4K LCD sadrže novi procesor slike X1 Ultimate koji posjeduje približno dva puta veću mogućnost obrade u realnom vremenu u odnosu na ostale uređaje dostupne na tržištu. On donosi najbolje od OLED i LCD displeja.Sony AF9 (1)

MASTER serija AF9 posjeduje pojačivač kontrasta piksela, koji vjerno reprodukuje slike sa dubokim crnim tonovima i visokom osvijetljenošću. Jedinstvena i napredna audio tehnologija Acoustic Surface Audio+™ stvara bogato zvučno polje koje realizuje pokretač na sredini ekrana, dok TV Center Speaker Mode čini da zvuk dopire iz središta ekrana.

Na IFA sajmu 2018, kompanija Sony demonstrirala je kako se koristi paket AV kompatibilnih uređaja koji podržavaju glasovne asistencije, mogu da reprodukuju muziku, saopštavaju vijesti ili druge informacije i kontrolišu IoT uređaje kao što su svjetla u prostoriji.

Na demonstraciji biće prikazane i nove Sony WH-1000XM3 slušalice sa naprednim nivoom potiskivanja buke, televizor BRAVIA  sa ugrađenim mikrofonom koji omogućava pretragu glasom bez korištenja ruku, pametni zvučnik EXTRA BASS™ serije SRS-KSB501G sa ugrađenom Google Assistant aplikacijom, soundbar HT-ZF9 kompatibilan sa kontrolom Amazon Alexa  i još mnogo toga. Pogodne i raznolike vrste uređaja kompatibilnih sa glasovnim asistentima biće prikazane u nizu različitih scenarija u zatvorenom i na otvorenom.

Od 30. avgusta 2018. godine. Prema istraživanju Sony Corporation, izmereno korišćenjem smernica usaglašenih sa JEITA. Elegantna traka za glavu na tržištu bežičnih slušalica sa trakom za potiskivanje buke.

Voda u dodiru sa kućištem iz bilo kog pravca neće imati štetne efekte na „bubice“ (IP5X). Osim toga, uranjanje u vodu do dubine od 2 metra u trajanju do 30 minuta neće imati štetan uticaj na uređaj (IP8X).

Slušalice su na testu pokazale da blokiraju prašinu i nastavljaju da je blokiraju u trajanju od 8 sati u uređaju za testiranje koji sadrži čestice prašine (IP6X).

Datum dostupnosti u Evropi će naknadno biti objavljen.

Ova funkcionalnost zahteva odvojenu kupovinu sistema kućnog bioskopa.

Trenutno su podržani engleski, japanski, španski, francuski, italijanski i nemački jezik.

Preko ažuriranja softvera koje je zakazano posle jeseni 2018. godine.

Digitalna fotografija

 Fotoaparati DSC-HX99 i DSC-HX95 su dva najnovija modela Cyber-shot® serije, koja će u Evropi biti dostupna od oktobra. Oba modela karakteriše najmanje kućište na svijetu kao i ZEISS® Vario-Sonnar T* 24-720mm objektiv sa visokim uvećanjem. Sony HX95 (1)Funkcionalnosti poput snimanja sa širokim uglom i super-telefoto snimanja upakovane u jedan model čine ove fotoaparate savršenim prenosivim saveznicima za fotografisanje bez obzira na to da li ih koristite dok putujete ili u svakodnevnom životu. Osim internog snimanja 4K snimaka visoke rezolucije, najnoviji sistem za obradu fotografija omogućava visoke brzine uzastopnog snimanja do 10 kadrova po sekundi i visoku preciznost Fast Intelligent autofokusa. Druge karakteristike uključuju Eye AF tehnologiju, izlaz RAW formata, touch focus/touch shutter kao i prikupljanje podataka o lokaciji preko Bluetooth® tehnologije.

Među digitalnim fotoaparatima sa fiksiranim objektivom i ugrađenim tražilom, kao i telefoto dijelom od 700mm ili više (ugao gledanja, ekvivalent formatu od 35mm).Sony HX99 (1)Iz saopštenja za medije iz augusta 2018. godine, zasnovano na istraživanju kompanije Sony.

Ugao gledanja (ekvivalent formatu od 35mm).

Mikro SDHC/SCXC memorijske kartice klase 10 ili više su neophodne kako bi se bilježili video snimci XAVC S™ formata. UHS-I (U3) je također potrebna za snimanje od 100Mbps.

Sa „Režimom uzastopnog snimanja: Speed Priority uzastopno snimanje“ i „kvalitetom fotografije: Fine“.

Samo za DSC-HH99.

Može biti povezan preko Bluetooth tehnologije sa pametnim telefonima (iz saopštenja za medije iz augusta 2018. godine): Android pametnim telefonima (Android 5.0 ili novije, a kompatibilan je i sa Bluetooth 4.0 tehnologijom ili novijom), iPhone/iPad ( Iphone 4S ili novijim uređajima/iPad-om treće generacije ili novijim uređajima).