Ove sedmice izlazi prvi Canon full frame mirroless fotoaparat

Godinama se čekalo da se pojavi mirrorless fotoaparat punog formata (full frame), koji pripada jednom od najdominantnijih brendova u fotografiji. Ovog ljeta su se pojavila dva.  Jedan je plasirao Nikon, a za nekoliko dana izlazi na tržiše i Canon EOS R.

Objava Nikona da izbacuje na tržište svoj prvi fotoaparat bez ogledala (mirrorless) – Z7 i Z6, naveo je kompaniju Canon da munjevito počne da radi na stvaranju svog modela koji će biti konkurentan velikom rivalu.  Japanski web sajt Nokishita  je prvi objelodanio izgled novog Canon mirrorless fotoaparata.

canon_

EOS R bi trebao da ima senzor punog formata od 30,3 megapiksela, tako da bi se po broju piksela nalazio između Nikon Z7 I Z6 modela. Dual pixel CMOS AF, ekran osjetilj na dodir , snimanje videa u 4K su još neki od detalji koji odlikuju ovaj novi Canon R. Njegova težina bi trebala da bude oko 580 g.

canon_11

Četiri objektiva koja su namjenjena ovom fotoaparatu su:  35mm f / 1,8 ; 50mm f / 1.2; 28-70mm f / 2 i  KIT objektiv od 24-105mm f / 4, pri čemu su ova zadnja tri iz vrhunske L serije Canon objektiva sa crvenim prstenom. Canon je takođe  napravio i tri EOS adaptera za objektive, uključujući i jednu opciju sa kontrolnim prstenom, a druga sa montažnim filterom.

canon_ds

canon_23canon_12333canon_53d3d

 

canon_4d3

Opširnije ćemo pisati o ovom novom Canon fotoaparatu za nekoliko dana.