SONY RX 10 IV – fotoaparat brzog fokusa i snažnog zuma

Uskoro i sa velikim zadovoljstvom ćemo uraditi nekoliko testova prosumer SONY DSC-RX 10 IV fotoaparata. Ovaj kvalitetni kompaktni fotoaparat, posljednji iz serije RX 10, a  koji je od 2017. godine na našem tržištu, sa svojom multifukcionalnom upotrebom (foto i video) obećava odlične rezultate. Karakteristike ovog fotoaparata su primamljive čak i profesionalcima.  Prije testa, objavljujemo ovaj tekst u kojem  ćemo ukratko navesti nekoliko specifikacija koje mogu da vam otvore apetit.

SONY RX 10  IV  ima integrisan ZEISS Vario-Sonnar T  24–600 mm zum objektiv velike brzine i visoke rezolucije, sa velikim otvorom blende od F2,4–4.

Neke važne karakteristike koje krase ovaj fotoaparat su: senzor Exmor RS CMOS sa faznom detekcijom veličine 1” inča rezolucije  od 20.1 megapiksela;  brzi auto fokus  sa 315 tačaka sa faznom detekcijom u ravni fokusa; BIONZ X procesor  koji omogućava vrhunsku reprodukciju detalja i smanjuje šum; ima mogućnost uzastopnog snimanja uz AF/AE praćenje brzinom od oko 24 kadra u sekundi (zavisno od izabrane opcije u meniju) do 249 JPEG, odnosno 112 RAW pojedinačnih kadrova, a kao rezultat, moguće je sigurno uhvatiti odlučujuće trenutke čak i brze akcije; Eye AF može da snima zanimljive izraze lica uz veoma preciznu detekciju oka koja je unaprijeđena tako da automatski fokusira i prati fokus na oku objekta čak i ako se lice pomjeri ili okrene; LCD pokretni i osjetljiv na dodir ekran sa podešavanjem nagiba dijagonale 3” rezolucije 1.440.000 tačaka; elektronski viewfinder (tražilo) od 0,39 inča (XGA OLED) 2.359.296 tačaka sa 100% pokrivenosti polja; podešavanje dioptrije -4,0 do +3,0 m-1;  kontrola osvetljenosti ručno (5 koraka) i režim za sunčano vrijeme; STEADYSHOT optičku stabilizaciju koja između ostalog ima opciju inteligentni aktivni režim sa elektronskom kompenzacijom sa zaštitom od obrtanja;  režime fokusiranja (AF za jedan snimak automatski AF; uzastopni AF; DMF; ručni fokus), ugrađen je ručni blic, a fotoaparat ima i hot shoe.

Što se tiče video snimanja, SONY RX 10 IV obećava jako dobre rezultate. Može da snima u PAL i NTSC sistemu 4 K video u XAVC S  formatu brzinom 60 ili 100 Mbps 24/25 slika u sekundi kao i FULL HD video u 25/50/100 slika u sekundi brzinom  50/60/100 Mbps. Snimanje se može vršiti na SD, SDHC(UHS-I), SDXC memorijska kartica(UHS-I), microSD, microSDHC, microSDXC memorijske kartica (više o ovome u testu).

Fotoaparat ima opcije u meniju kao šro su Efekt slike, kreativni stil i profil slike. SONY RX 10 IV ima USB 2 i HDMI s 10 IV 1priključke, kao i ulaz/izlaz za eksterni mikrofon i slušalice, što snimatelju omogućava audio monitoring onoga što snima. Posjeduje i standarnu wifi i bluetooth standardnu verziju 4.1. Težina SONY DSC RX 10 IV fotoaparat je 1095 g.

Cijena cca 2100 EUR ili cca 4200 KM