Novi kineski zmaj na tržištu – Xiaomi MI 8

Kineska kompanija Xiaomi kreće u aktivno osvajanje evropskog tržišta, prije svega tržišta Francuske i Italije, ali ne misli da se zadrži samo na ovim zemljama. Xiaomi telefoni, koji su pokazali odličan kvalitet srazmjerno cijeni, već neko su vrijeme prisutni i u našem regionu. Xiaomi-Mi-8-ExplorerPrije nekoliko dana ova kompanija je predstavila svoj novi flag ship pametni telefon – Mi 8, prvi Xiaomi model koji ima ekran sa “zubom”, kao i još dvije njegove verzije -Explore Edition i SE.

Mi 8 ima 6,21-inčni Samsungov Super AMOLED Full HD+  ekran rezolucije 2.248 x 1.080 piksela, sa “zubom” u koji je smještena selfi kamera od 20 MP. Zadnji stakleni panel uređaja je zakrivljen na sve četiri strane, a oko njega se nalazi aluminijumski okvir.

Ovaj telefon ima ugrađen Qualcommov Snapdragon 845 procesor i dvije kamere od 12 MP. Ovo je prvi smartfon koji koristi dvije GPS frekvencije, što za rezultat ima preciznije podatke o lokaciji.

Mi 8 ima 6GB RAM-a, a biće dostupan u verzijama sa internom memorijom od 64, 128 i 256 GB. Napaja ga baterija od 3.400 mAh, a ponuđen je u crnoj, plavoj, bijeloj i zlatnoj boji.

Kineska kompanija je predstavila i Mi 8 Explorer Edition, model koji posjeduje senzor za otisak prsta integrisan u ekran.Xiaomi tvrdi da je Explorer Edition prvi mobilni telefon sa Androidom na svijetu koji koristi 3D tehnologiju prepoznavanja lica.
Sa zadnje strane ima providni panel koji otkriva hardver. Ovaj smartfon dolazi sa 8GB RAM-a i 128 GB interne memorije.

Treći predstavljeni uređaj je Mi 8 SE – manja, sporija i jeftinija verzija modela Mi 8.To je prvi pametni telefon sa potpuno novim Qualcommovim Snapdragon 710 procesorom. Ovaj telefon ima Super AMOLED ekran veličine  5,88 inci i bateriju od 3.120 mAh.
Pošto je naš portal prije svega orjentisan ka videu i fotografiji, posvetićemo se malo više modelu MI8 explorer, koji kad je riječ o fotografiji i videu ima identične specifikacije kao MI8, a koje obećavaju jako kvalitetnu sliku.

MI8 explorer ima dvije kamere od 12 megapiksela sa otvorom blende f/1.8 i f/2.4 2x optičkim zumom i otkrivanje faze autofokusa dvostrukim pikselima. Za sve ljubitelje  videa u pokretu, ovaj telefon ima stabilizaciju slike 4 ose, HDR, panoramu, kao i geotagging ( označavanje mjesta na zemlji),  a može da snima 4k video u 60p slika u sekundi, kao njegovi konkurenti Samsung Galaxy S9 i iPhone X. Xiaomi Mi 8 nema audio ulaz 3.5 mm, ali uz telefon dolazi type C adapter 3.5 mm  za slušalice i mikrofon. Xiaomi MI 8 posjeduje i prednju kameru od 20 megapiksela.
Xiaomi Mi 8 će se prodavati po cijenama od cca 421 dolar u Kini, Explorer Edition oko cca 577 dolara, a cijena SE modela će iznositi cca 281 dolar.