DJI Mavic Air dron

Kineski DJI  je prije nekoliko mjeseci izbacio na tržište novi dron Mavic Air. Znatno je jeftiniji, manji i lakši od Mavic Pro. Novi Mavic Air je težak 430 grama. Skoro je iste veličine kao iPhon 8 plus. Mavic Air snima izvrstan 4K video (3840 x 2160) sa 100 Mbs (megabajta u sekundi). Može da pravi 12-megapikselne fotografije, a u zraku može ostati do 20 minuta i letjeti brzinom 68,4 kilometra na sat u sportskom načinu rada i udaljiti se do 4 kilometra daleko od pilota. Ovaj dron ima stabilizator slike u tri ose i APAS sistem za izbjegavanje prepreka, sa sedam kamera u tri smjera. Može poletjeti i na nadmorskoj visini od 5000 metara. Fenomenalan je za putovanje i lagan za sklapanje. Na telekomandi džojstici se mogu odšarafiti tako da se dron može bez problema spakovati. Kameru štiti plastični poklopac koji je lako skinuti, ali malo teže ponovo vratiti.

Moćna kamera

Kamera ovog drona je prilično moćna. Ima 1/2.3” senzor, objektiv sa otvorom blende f/2.8 i žižnom dužinom 24 milimetra. Može snimiti HDR fotografije te VR(panorama) fotografije veličine 32 megapiksela, tako da se automatski okreće u zraku i sklopi različite fotografije u jednu. daljinski mavicVideo snima na 30 slika u sekundi, a usporene snimke u 120 slika u sekundi u 1080p. Osim mogućnosti ubacivanja SD kartice, Mavic Air ima 8 gigabajta interne memorije. Novi daljinski upravljač nema ekran. Vaš mobilni telefon se prikači na njega i on služi kao ekran. Daljinski upravljač je još manji nego kod svojih predhodnika, jer je ideja da se sve komponente drona mogu nositi u ruksaku ili u jakni.

Automatsko praćenje subjekta snimanja

Mavic Air je opremljen i brojnim sistemima koji bi trebali olakšati ili potpuno automatizovati proces fotografisanja i snimanja. ActiveTrack omogućava automatsko praćenje subjekta, a postoji šest načina, nazvanih QuickShots, koji izvode razne leteće figure oko onoga što snimaju. Zovu se boomerang, asteroid, rocket, dronie, circle i helix. Dronom se može upravljati i crtanjem putanje na ekranu mobilnog telefona ili tableta (koji se spoji s daljinskim upravljačem). Moguće je i upravljanje pokretima rukom, prvi put uvedeno na Sparku.

 

Sam izbjegava prepreke

Kao što smo već rekli, Mavic Air ima Advance Pilot Assistance Systems (APAS). To je  system koji omogućava letjelici  ne samo da izbjegne prepreke, recimo stablo, nego i da navigira oko njih. Sve i ako pilot upravljačem daje komandu da se dron zaleti u krošnju, Mavic Air bi trebao zaobići stablo (dok bi dosadašnji DJI dronovi samo stali ispred njega). Ipak morate biti oprezni ako je recimo prepreka previše visoka, kao što je neboder ili sa tankim preprekama kao što su kablovi ili granje na drveću. Takve prepreke dron ne može zaobići automatski.

Cijena Mavic Air drona je cca 780 EUR ili cca 1580 KM. Paket Mavic Air Fly more combo je cca 1100 EUR ili cca 2200 KM. Više informacija o ovom dronu možete pogledati ovdje.