Šest stvari koje Google Pixel 2 radi bolje od Samsung Galaxyja S9

samsung-galaxy-s9-vs-google-pixel-2

Novinar Business Insidera Antonio Viljas-Boaz uporedio je smartfone Google Pixel 2 i Samsung Galaxy S9. Kako prenosi B92, prednost daje Google Pixelu, a evo i zašto:

  1. Pixel 2 pokreće Android onako kako je Google to predvidio 

Pixel 2, s obzirom da ga je proizveo Google, nudi čisto Android iskustvo. Ovaj operativni sistem znatno je brži na tom telefonu, u poređenju sa verzijom koju pokreće Galaxy 9.

2. Vlasnici Pixela 2 dobijaju sve Android zakrpe onog trenutka kada ih Google objavi 

“To je nešto čime nijedan drugi proizvođač smatrfona ne može da se pohvali, a Galaxy S9 je pravi primjer toga. Na primjer, dolazi sa nešto starijom verzijom Androida – 8.0, i neće dobiti nadogradnju u narednih nekoliko mjeseci, dok je na Pixelu 2 već zastupljena verzija 8.1. S druge strane, važno je napomenuti da su na Galaxy S9 zastupljene brojne funkcije koje Pixel 2 nema”, kaže Viljas-Boaz.

3. Galaxy S9 nema Google Home dugme koje je zastupljeno na Pixelu 2 

Tu je dugme Bixby Home, koje pokušava da uradi isto što i Google Home, ali, iskreno rečeno, nije ni izbliza tako dobro. „Upravo sam prošao kroz sve stvari koje je Bixby htjeo da mi pokaže, i nisam našao ništa interesantno. Na kraju sam jednostavno isključio opciju Bixby Home, ali nažalost, Google Home ne može da je zamjeni” , kaže Boaz.

4. Pixel 2 možda nema izvikanu kameru, ali je bolja od kamere koju posjeduje Galaxy S9 

Boaz procjenjuje da su fotografije koje pravi Pixel 2 dublje, življih boja i dinamičnijeg kontrasta. S druge strane, boje na fotografijama koje napravi Galaxy S9 izgledaju isprano, a kontrast je vrlo plitak u poređenju sa fotografijama na Pixelu 2.

  1. Senzor za otisak prsta na Pixelu 2 je znatno superiornijiSenzor za otisak prsta na Pixelu 2 je brži, responsivniji i precizniji. S druge strane, senzor na Galaxy S9 zahtjeva drugi pokušaj i generalno je sporiji. „To se možda čini kao trivijalna stvar, ali pomislite na to koliko puta u toku dana otključate telefon. Galaxy S9 na tom polju umije da bude frustrirajuće spor i nepouzdan”, ocjenjuje novinar Business Insidera.
  2. Pixel 2 je lakši“Izuzetno cijenim predivni premijum dizajn smartfona Galaxy S9, ali ovaj telefon je osjetno teži od Googleovog Pixela 2. To, naravno, ne znači da ćete uganuti ruku dok ga koristite, ali je Pixel 2 generalno udobniji za upotrebu.”