Proglašeni pobjednici najvećeg svjetskog takmičenja u fotografiji – Sony World Photography Awards 2018

Svjetska organizacija za fotografiju proglasila je pobjednike prestižnog takmičenja Sony World Photography Awards 2018 na ceremoniji u Londonu. Laskava titula Fotografa godine, kao i novčana nagrada od 25.000 američkih dolara, pripala je britanskoj umjetnici Alis Tomlinson za seriju fotografija Ex-Voto. Žiri je pohvalio njen rad zbog lijepe produkcije, tehničke izvrsnosti i emotivne ilustracije hodočašća kao puta otkrivanja i žrtvovanja višoj sili.

SWPA_Fotografkinja godine_Profesionalno takmicenje_Alis Tomlinson_Velika...

Alis Tomlinson se našla među deset pobjednika kategorija u okviru Profesionalnog takmičenja. Na istom događaju proglašeni su i pobjednici Otvorenog takmičenja (najbolja pojedinačna fotografija), kao i pobjednici Studentskog takmičenja i Takmičenja za mlade.

SWPA_Fotografkinja godine_Profesionalno takmicenje_Alis Tomlinson_Velika...1

Svi pobjednici su na ceremoniji dodjele nagrada dobili Sony digitalnu opremu za snimanje, a njihovi radovi će biti objavljeni u pobjedničkoj knjizi i predstavljeni javnosti u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2018 u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu. Ceremoniji je prisustvovala i fotografkinja Kandida Hofer, kojoj je uručena Nagrada za izuzetan doprinos fotografiji.

Fotografkinja godine – Alis Tomlinson, Velika Britanija

Ex-Voto, pobjednički rad fotografkinje iz Londona Alis Tomlinson (43), obuhvata formalni portret, pejzaž velikog formata i male detaljne slike mrtve prirode „ex-voto” (žrtava religijske predanosti) koje se nalaze na mjestima hodočašća u Lurdu (Francuska), Balivorniju (Irska) i Grabarki (Poljska).

Fotografkinja uglavnom istražuje teme životne sredine, pripadanja i identiteta. Nedavno je diplomirala na master studijama Antropologije putovanja, turizma i hodočašća i dobitnica je mnogih nagrada za fotografiju.

Fotograf godine u Otvorenom takmičenju – Veselin Atanasov, Bugarska

SWPA_Fotograf godine_Otvoreno takmicenje_Veselin Atanasov_Bugarska

Atanasovova fotografija Rana jesen (Early Autumn) izabrana je za najbolju pojedinačnu fotografiju na svijetu, za koju je nagrađen sa 5.000 američkih dolara. Ovaj IT stručnjak je samouki fotograf koji je počeo da fotografiše 2014. godine. Pobjednička fotografija predstavlja jesen u Nacionalnom parku Centralni Balkan.

Pobjednici i finalisti Profesionalnog takmičenja

Od pronicljivog dokumentovanja kulturnih i političkih događaja širom svijeta do predstavljanja svijeta prirode, žiri je odabrao djela sljedećih autora za najbolje serije fotografija na svijetu.

  • Arhitektura: Đanmaria Gava (Gianmaria Gava), Italija

Drugo mjesto: Edgar Martins (Edgar Martins), Portugal

Treće mjesto: Korentin Folen (Corentin Fohlen), Francuska

  • Savremena pitanja: Frederik Lernerid (Fredrik Lerneryd), Švedska

Drugo mjesto: Margaret Mičel (Margaret Mitchell), Britanija

Treće mjesto: Alfio Tomazini (Alfio Tommasini), Švajcarska

  • Kreativnost: Florijan Ruiz (Florian Ruiz), Francuska

Drugo mjesto: Patricija Kufus (Patricia Kühfuss), Njemačka

Treće mjesto: Eduardo Kastaldo (Eduardo Castaldo), Italija

  • Aktuelni događaji i vijesti: Mod Samsul Mod Said (Mohd Samsul Mohd Said), Malezija

Drugo mjesto: Luis Henri Agudelo Kano (Luis Henry Agudelo Cano), Kolumbija

Treće mjesto: Rasmus Flint Pedersen (Rasmus Flindt Pedersen), Danska

  • Otkriće: Alis Tomlinson (Alys Tomlinson), Britanija

Drugo mjesto: Antonio Đibota (Antonio Gibotta), Italija

Treće mjesto: Maria Petrenko (Maria Petrenko), Ukrajina

  • Pejzaž: Luka Lakoteli (Luca Locatelli), Italija

Drugo mjesto: Roan Rajli (Rohan Reilly), Irska

Treće mjesto: Tomaž Padlo (Tomasz Padlo), Poljska

  • Svijet prirode i Divljina: Rozelena Ramistela (Roselena Ramistella), Italija

Drugo mjesto: Mič Dobrouner (Mitch Dobrowner), SAD

Treće mjesto: Vibke Has (Wiebke Haas), Njemačka

  • Portret: Tom Oldam (Tom Oldham), Britanija

Drugo mjesto: Anuš Babađanijan (Anush Babajanyan), Jermenija

Treće mjesto: Endru Kilti (Andrew Quilty), Australija

  • Sport: Balaš Gardi (Balazs Gardi), Mađarska

Drugo mjesto: Benam Savi (Behnam Sahvi), Iran

Treće mjesto: Mateo Armelini (Matteo Armellini), Italija

  • Mrtva priroda: Edgar Martins, Portugal

Drugo mjesto: Tristan Spinski (Tristan Spinski), SAD

Treće mjesto: Verner Anderson (Werner Anderson), Norveška

Mladi fotograf godine – Megan Džonson, SAD, 16 godina

SWPA_Mlada fotografkinja godine_Megan Džonson_SAD

U kategoriji za fotografe od 12 do 19 godina, Megan Džonson je nagrađena za fotografiju Still. Snimljena na litici blizu njene kuće u Konektikatu, crno bijela fotografija obuhvata složenost i zamršenu samoću sa kojom se fotografkinja susreće u svakodnevnom životu.

Student fotograf godine – Samjuel Bolduk, Kanada, 20 godina

The Burden

Bolduk je odabran u kategoriji studenata za seriju fotografija pod nazivom Teret (The Burden). Njegov rad prelijepo ilustruje fizički teret plastičnog otpada u životnoj sredini i ističe koliko je hitna potreba da se zaustavi zagađenje. Bolduk je predstavljao koledž Matan iz Kvebeka, za koji je i osvojio Sony fotografsku opremu u vrijednosti od 30.000 eura.

Nagrada za izuzetan doprinos fotografiji – Kandida Hofer

Kao jedna od vodećih svjetskih savremenih fotografa, Njemačka umjetnica Kandida Hofer poznata je po svojoj preciznoj metodologiji i tehnici. Njeni moćni portreti velikih, praznih enterijera dio su najvećih zbirki širom svijeta. Nagrada je svojevrsno priznanje umjetnici za njen doprinos fotografiji.

Sony World Photography Awards je najraznovrsnije svjetsko fotografsko takmičenje koje je osnovala Svjetska organizacija za fotografiju. Na 11. izdanje pristiglo je rekordnih 320.000 fotografija autora iz preko 200 država, koje predstavljaju neke od najboljih savremenih fotografija snimljenih u toku prethodne godine. Godišnja izložba u Londonu okuplja najbolje afirmisane fotografe, kao i nove talente iz čitavog svijeta, omogućujući pobjednicima i fotografima koji su se našli u užem izboru priliku da predstave svoj rad na međunarodnoj sceni. Prijave za Sony World Photography Awards 2019 biće otvorene 1. juna ove godine i potpuno su besplatne na www.worldphoto.org.

Sony World Photography Awards

Cilj Sony World Photography Awards je da se izgradi platforma za kontinuirani razvoj kulture fotografije. Nagrade to čine tako što odaju priznanje velikim dostignućima u fotografiji kroz Nagradu za izuzetni doprinos fotografiji, kao i kroz otkrivanje i promovisanje novih talenata, bilo u profesionalnom, otvorenom, juniorskom ili studentskom takmičenju. Kompanija Sony je posvećena podršci fotografije na globalnom nivou. To se manifestuje ne samo kroz nagrade, već i kroz značajna bespovratna sredstva za razvoj ličnih projekata – pobjednicima takmičenja u kategoriji studenata u iznosu od 3.500 dolara, a u kategoriji profesionalaca 7.000 dolara.