Novi zum objektiv Panasonic Lumix 50-200 mm

Prije nekoliko dana izašao je novi Panasonic Leica prime telefoto zum objektiv 50-200 mm f / 2.8-4. Ovaj zum sa promjenjivim otvorom blende daje odlične rezultate iako je napravljen za relativno mali sensor MicroFour koji se najviše koristi kod Panasonic Lumix  i Olympus fotoaparata.

Panasonic 50-200 mm je vrlo precizan prilikom zumiranja i fokusiranja, a fotografije su predivne i realistične. Plitka i duboka  dubina polja su izvanredne. Objektiv je nevjerovatno lagan za svoju klasu. Ima ugrađenu I.O.S stabilizaciju koja je jako koristna prilikom snimanja iz ruke ili u pokretu. Senzor pri snimanju i do 240 fps (slika u sekundi) u potpunosti  je iskorišten. Omogučava precizne kontraste, a fokusiranje je glatko i tiho. Autofokus je brz, ali neke naše kolege smatraju da brzina fokusiranja nije ista na svim Lumix fotoaparatima.  GX9 u kombinaciji sa ovim objektivom ima sporiju brzinu fokusiranja nego sa Lumix G9 ili GH5.

Ovaj izvrstni zum objektiv je zaštićen od nepovoljnih vremenskih uslova (-25 C) , tako da ga možete koristiti od snimanja  snježne mećave do morskih valova.

Mi nažalost nismo imali priliku da testiramo ovaj zum objektiv. Prenosimo samo utiske naših kolega.  Cijena objektiva je cca 1600 EUR ili  cca 3100 KM