Zašto je dobro snimati u 4K

Nekoliko je razloga zašto je bolje snimati u 4 K nego u Full HD rezoluciji.

Trenutno, standardna rezolucija je Full HD, (dimenzija 1920 piksela  po dužini i 1080 piksela po visini). Međutim, u posljednje vrijeme većina kamera vam omogućava snimanje videa u Cinema 4K (diimenzija 4096 x 2160 piksela) ili Ultra HD (dimenzija 3840 x 2160).4k-vs-full-hd-vs-hd-ready-650x365

Kada snimate u 4K vaša slika je kvalitetnija,  oštrija, detaljnija, što je i logično, jer ima mnogo više piksela u slici. Čak i ako montirani materijal u 4K izbacite iz montaže u Full HD vaša slika će biti ljepša, sa mnogo više detalja.

Drugi razlog je zumiranje slike u montaži. Kada materijal snimljen u 4K montirate na time line podešen na 1080P, moći ćete da x2 zumirate (kropujete) sliku bez gubljenja kvaliteta. To je sasvim logično, jer u slici 4K ustvari imate 4x Full HD rezoluciju. U montaži je zumiranje slike jako važno. Kada niste zadovoljni svojim kadriranjem, u montaži to možete ispraviti.

Treći razlog: čak i kada snimate sa nekom vrstom stabilizacije, vaš materijal se u post produkciji mora još dotjerati dodatnom stabilizacijom slike. Takva stabilizacija slike sužava (kropuje) vaš snimak, i ako niste snimali u 4K vaš snimak će izgubiti na kvalitetu.

Četvrti razlog je što se u 4K može lako montirati. Možda vam ovo zvuči čudno, ali je tako.  Mnogi će vam reći da je montiranje u 4K komplikovano i sporo, jer su fajlovi jako teški. Sada vam većina profesionalnih programa za video montažu (Premiere pro ili final cut) omogućavaju rad u „Proxy“ modu.  Sve što treba jeste da vaš 4K materijal transformišete u nižu rezoluciju. Svaki program za montažu ima svoje opcije. Poslije prebacivanja, rad u montaži nastavite u nižoj rezoluciji. Kada završite montažu u nižoj rezoluciji vaš finalni proizvod prilikom izbacivanja materila će se povezati sa vašim 4K fajlovima i dobićete na kraju odličan materijal u 4K rezoluciji.

Ovdje možete pogledati više o Proxy opciji za video montažu:

Premiere pro

Final cur pro X