Kreativni i uspješni francuski dizajneri

Kada je riječ o dizajnu, možda jedna od prvih asocijacija Francuska. U ovoj zemlji rođene su i rasle neke od najvećih zvijezda kreativne industrije, pa zato i ne čudi činjenica da su neki od najboljih svjetskih grafičkih i web dizajnera upravo Francuzi.

pexels-photo-380769
Kako prenosi telegraf.rs napravili su istraživanje i došli do nekoliko imena autora i agencija u usponu. Zapamtite ova imena ili počnite da pratite njihove profile, jer oni kreiraju trendove, poručuje Telegraf.rs.
Frederik Tacer

pexels-photo-251225
Ovaj mladi Francuz je studirao i diplomirao u Lionu, na Fakultetu umjetnosti i dizajna. Nakon kratke prakse u Londonu, vratio se u Pariz, gdje je nastavio da radi kao frilenser.
Kada govori o svom radu, često citira Bruna Munarija, italijanskog umjetnika i dizajnera koji je govorio da je „napredak u jednostavnosti, a ne u komplikovanju”. Upravo stoga, Frederik teži minimalističkim formama i funkcionalnosti i pronalazi ljepotu u jednostavnim oblicima.
Svoju zemlju voli jer se u njoj osjeća kao u vremeplovu, imajući u vidu bogatu istoriju i dostupnost umjetnina iz davnih vremena, u kojima često traži inspiraciju.
Playground
Riječ je o dizajnerskom studiju koji bazu ima u Parizu. Ogranak u Amsterdamu posluje podjednako dobro kao i centrala.
Playground okuplja mlade francuske dizajnere koji formiraju grupu ljudi koji se bave, kako ih kritičari opisuju, „zabavnim i koloritnim pop dizajnom”. Oni su posvećeni tipografiji, grafičkom dizajnu i ilustracijama.
Direktor ovog studija jednom prilikom je izjavio kako mu je dosadilo da sve što radi bude sofisticirano i umjereno, pa se opredjelio za zabavu i vedre boje. Njegova filozofija se pokazala ispravnom kada su počeli da pristižu klijenti iz cijelog svijeta.
Le Duo

pexels-photo
Alberik d’Haldiviler i Leopoldina Solovici su osnivači agencije Le Duo. Ona za svjetski poznate brendove radi editorijale i oglašivačka rješenja bazirana na flat dizajnu, odsustvu perspektive, odvažnim i hrabrim vizuelnim rješenjima i potpuno revolucionarnim štampanim materijalima. Sem klasičnim formama, oni se bave i gravurom, slikanjem na staklu i korišćenjem drveta u svojim radovima. Budući da su se oboje povukli u područje van grada, tvrde da inspiraciju pronalaze u prirodi, ali posao ih i dalje drži uključenim u različite društvene događaje.
Akarte
Ovu mladu agenciju osnovala su u Parizu tri francuska dizajnera koji su poželili da udruže snage, stilove i talente kako bi došli do klijenata dovoljno hrabrih da prihvate njihova rješenja.
Danas kombinuju tipografiju, video-produkciju, fotografiju, 3D dizajn, pa čak i muzičko oglašavanje za brendove širom svijeta, posebno one iz oblasti umjetnosti, kulture, medija i mode.
U njihovom manifestu jednostavno piše: „Mi dizajniramo onako kako mi hoćem