Nova filmska kamera SONY VENICE predstavljena na ZagrebDoxu

 

P1100340

SONY je prije nekoliko dana, na Festivalu dokumentarnog filma u Zagrebu „ZagrebDox“ predstavio svoju novu, SONY VENICE filmsku digitalnu kameru. Događaj, koji je organizovan u saradnji sa AVC Grupom, bio je istinska poslastica za ljubitelje foto i video opreme.

 

Promociju je vodio Alex Sterian, direktor fotografije, a više detalja o najnovijem SONY proizvodu zatražili smo od Đorđa Đukanovića, regionalnog menadžera prodaje SONY Europe Ltd.

“ Prezentacija na ZagrebDoxu je bila prva prezentacija u okviru festivala. Budući da je to festival dokumentarnog filma, Sony Venice nije baš prigodan alat za posjetioce i takmičare festivala. Imajući to u vidu mi smo zadovoljni brojem posjetilaca na  prezentaciji. U svakom slučaju to je bilo dobro iskustvo”, kaže Đukanović.

SONY VENICE je čudo od kamere. Snima istinsku Full Frame sliku u 36×24 mm. Senzor kamere je promjenjiv, kamera ima dvojni bazični ISO režim sa visoko bazičnim ISO 2500. Takođe je u kameru ugrađen servo mehanizam za ND filtere podjeljenje u 8 podioka. Dizajn dugmića za različite funkcije je studiozno izučavan, a dizajnirao ga je dizajner koji je radio Play Station. Koje biste još novitete izdvojili?

 

“ Izdvojio bih:

  • potpuno novi dizajn senzora koji podržava FULL FRAME operaciju, a sa artističke strane omogućava “shallow debt of field”- plitku dubinsku oštrinu;
  • visoku 6K rezoluciju slike, anamorphic look;
  • format agnostic, koji podržava sve postojeće formate slike koje su do sada definisane;
  • podržava se rad sa anamorphic lenses (Mode 6:5 aspect ratio i 4:3);
  • wide color gamut (široki raspon boja) ;
  • dinamički opseg od 15 blendi, pa je stoga idealna za HDR produkciju;
  • motorizovani ND filter, koji povećava brzinu rada na terenu;
  • sensor se potpuno i jednostavno odvaja od tijela kamere;
  • prestanak rada ventilatora kad se pritisne dugme za snimanje;
  • potpuno izolovana elektronika od spoljnog uticaja, tako da nema mogućnosti ulaska prašine,  itd, itd.“

 

Imate li još nešto da dodate u vezi ove kamere i njenih tehničkih kvaliteta?

” Sony Venice može da snima koristeći veliki broj kodeka za 2K,4K ili RAW snimanje. Isto tako, na raspolaganju je X-OCN, koji štedi od 30% do 60% prostora (u zavisnosti od izabrane verzije) u odnosu na RAW snimanje. U poređenju sa Apple ProRes  koji snima u 4K , 4:4:4, 12bita, X-OCN zahtjeva 2 puta manje prostora na kartici tj. storidžu”.

Sljedeća, velika promocija SONY VENICE digitalne kamere održaće se u Beograu, 10. aprila 2018. godine.