Osnovni programi za Post produkciju i Video dizajn

Svi koji žele da se bave video dizajnom ili post produkcijom trebalo bi da pored dobre škole ili kursa nabave i nekoliko programa bez kojih neće moći da vježbaju i izrađuju predivne stvari koje ovo zanimanje omogućava.

Programi za video dizajn i post produkciju nisu jeftini. Adobe programi, koji su možda i najkvalitetniji, omogućavaju da se putem „oblaka“ (cloud-a) kupe pojedinačno ili cijeli paket programa za razne vrste dizajna. U Bosni i Hercegovini, kao i u regionu, Adobe programi se ne mogu kupiti na bazi mjesečne pretplate kao u SAD, Francuskoj, Njemačkoj, nego se mora odmah za cijeli paket izdvojiti cca 2000 KM ili 1000 EUR (paketi namjenjeni profesinalcima), a licenca važi samo godinu dana. Što znači da se samo godinu dana mogu koristiti.

Blackmagic-ov program za post produkciju DaVinci Resolve je odličan program za kolor korekcije, a od verzije 14 postaje i ozbiljan program za video i audio montažu. Bazna verzija DaVinci Resolve-a može se čak i besplatno instalirati, ali za bilo kakav ozbiljan profesionalni rad morate kupiti DaVinci Resolve Studio koji košta cca 300 EUR. Međutim, ni sa njim ne dolaze svi potrebni dodaci (plug in) za rad na slici i zvuku, nego ih morate dokupiti. Blackmagic nudi i kontrolne panele za DaVinci Resolve koji vam omogućavaju mnogo brži i precizniji rad od onoga koji možete da postignete sa mišem u ruci. Cijena jednog mini panela je cca 2500 EUR, a cijela kontrolna površina košta cca 30000 EUR.

Naravno, ovi paneli, vama koji se tek počinjete baviti ovim zanimanjima nisu potrebni. Međutim, uz DaVinci Resole vam je potrebam Blackmagic-ov softver Fusion za vizuelne efekte, grafički dizajn i 3D animaciju. Slične softvere takođe ima Adobe, a neki od njih su After Effects, Animate i Fuse. Bazična verzija Blackmagic-ovog Fusion-a se može besplatno instalirati, ali za ozbiljan rad moraćete instalirati Fusion STUDIO koji košta cca 300 EUR.

Uz sve navedeno, trebali bi još da imate Photoshop i Ilustrator, koji su Adobe programi. Oni dolaze u paketu sa Adobe CC kompilacijom, a oni koji se odluče za Blackmagic programe i alate za video dizajn i post produkciju moraće ih pojedinačno dokupiti. Cijena Photoshopa i Ilustratora je po cca 300 EUR.

photoshop

Nedavno je kompanija Affinity napravila dva softvera za obradu fotografije i za grafički dizajn –  Affinity PHOTO i Affinity DESIGNER, koji su znatno jeftiniji od Photoshopa i Ilustratora.

breathtaking-compositions@2x-021120170938--desk